Demonstraties

Code M

Code M.

Zondag 21 juni 2015, ging de film Code M in premiere in Heerlen.
Code M vertelt het verhaal van Isabel. Het 11-jarige meisje vindt een eeuwenoude brief in haar opa's auto en deze lijkt te leiden naar het zwaard van D'Artagnan, de beroemde musketier.
Code M is voor een groot deel opgenomen in Limburg zoals Kasteel Hoensbroek.
Ter gelegenheid van deze release gaf de Heerlense schermvereniging Axionikos een demonstratie in de Quatro bioscoop in Heerlen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zaterdag 23 mei op Schouwburgplein in Heerlen:

Schermverenigingen ‘Elan’ en ‘Axionikos’

organiseren promotiedag voor de schermsport 

Zaterdag 23 mei a.s. organiseren Schermvereniging ‘Axionikos’ uit Heerlen en haar zustervereniging ‘Elan’ uit Roermond in samenwerking met de gemeente Heerlen een promotiedag voor de schermsport. Vanaf 10.30 uur zullen zo’n vijfentwintig  schermers op een speciaal gebouwde mobiele schermbaan demonstraties verzorgen op het Schouwburgplein in Heerlen en kunnen jong en oud kennis maken met een sport met een rijke historie, die al ver voor onze jaartelling begint.

De promotiedag maakt deel uit van een promotietoer, die in het kader van het 50-jarig bestaan van Schermvereniging ‘Elan’ wordt gehouden en eind april in Roermond van start is gegaan. De komende maanden bezoekt Schermvereniging ‘Elan’ met deze promotietoer nog een aantal steden in Zuid-Nederland. Naast deze toer organiseert Schermvereniging ‘Elan’ in het weekend van 27 en 28 juni de Nederlandse kampioenschappen voor equipes en wordt het jubileumjaar van ‘Elan’ op 19 en 20 december afgesloten met de Nederlandse jeugdkampioenschappen in de Jo Gerrishal te Roermond.

Strategie, tactiek en techniek

Schermen is een sport, die bij het grote publiek nauwelijks bekend is. Dat is op zich niet verwonderlijk, want deze ‘vechtsport’ kent in ons land betrekkelijk weinig beoefenaars en had in het verleden vooral de naam elitair te zijn. Maar niets is minder waar. Al wordt schermen tot de categorie ‘vechtsport’ gerekend, het is een edel spel waarbij het vooral om strategie, tactiek en techniek gaat en waarin geweld en brute kracht absoluut vreemd en ongepast zijn en waarbij strenge regels gelden. De sport wordt beoefend op een wedstrijdbaan van 14 meter lengte en daarbij wordt gebruik gemaakt van drie soorten ‘wapens’: floret, degen of sabel.

 

Mobiele wedstrijdbaan

Voor deze promotietoer maakt Schermvereniging ‘Elan’ gebruik van een Mack-truck en trailer, die speciaal voor dit doel is aangepast en waarop een heuse wedstrijdbaan is aangelegd. Een vijfentwintigtal schermers geeft daarop in een drietal sessies demonstratiepartijen met verschillende wapens en het publiek kan zo met alle facetten van deze boeiende sport kennis maken. Bezoekers kunnen er tot 14.30 uur terecht met al hun vragen over de schermsport.

Na Heerlen brengt de promotietoer van Schermvereniging ‘Elan’ nog een bezoek aan Venlo, Veldhoven, Weert en Maastricht. Op 12 september keert de promotietoer weer terug naar Roermond en wordt dan met schermdemonstraties in het park bij het Munsterplein afgesloten.

 

Maak kennis met een enerverende sport

Schermen is een sport, die al duizenden jaren geleden werd beoefend. Toen werd geschermd met floretten, droegen de schermers maskers en moesten de schermers al allerlei regels respecteren. In de vroege middeleeuwen werd er met zwaarden gevochten om geschillen te beslechten en vochten edellieden duels uit op leven en dood.

In de tweede helft van de zestiende eeuw ging men elkaars krachten meten in wedstrijden zonder de bedoeling elkaar te verwonden of zelfs te doden. Een volkssport is schermen echter nooit geworden al neemt de belangstelling voor deze sport sinds de tweede helft van de vorige eeuw toe. Naast militairen, die in de kazernes minimaal een verdedigingssport moesten beoefenen, hanteren steeds meer burgers de ‘wapens’ en strijden zij op het scherpst van de snede in boeiende gevechten.

Tijdens de promotietoer van Schermvereniging ‘Elan’ kan iedereen - jong en oud - kennis maken met een enerverende sport, die naast spanning ook de nodige ontspanning biedt.

Belangstellenden kunnen buiten de promotietoer voor informatie terecht op de website van Schermvereniging Axionikos’ (http://axionikos.ontheweb.nl/) en zich daar ook aanmelden voor een vrijblijvende kennismaking, maar kunnen ook contact opnemen met Ronald Koenders van ‘Axionikos’,

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Schermclinic in Meerssen 

Schermvereniging Axionikos werd onlangs benaderd door tennisvereniging Volharding uit Meerssen om iets met schermen te willen gaan doen.Nu zult u zich afvragen wat een tennisvereniging nou te maken heeft met schermen. Nou, eigenlijk niets of het moet zijn dat ook daar sportliefhebbers zijn. Wat was dan wel het geval, de vereniging bestond 75 jaar en wilde daarom iets aparts doen. Men had iets georganiseerd met als thema de middeleeuwen. Nu heeft schermen ook niet direct iets te maken met de middeleeuwen maar als er iets van wapengekletter te horen viel, dan was men welkom. 

Vandaar dat vier leden van de schermvereniging naar Meerssen gingen. Onze secretaris had een afwisselend programma opgesteld. Wij mochten onze kunsten vertonen op het tennisveld van de vereniging. Begonnen werd met schijngevechten van ons optreden bij de premiere van de film Floris.Vervolgens werd er uitleg gegeven over de verschillende wapens. Per wapen lieten we zien hoe hiermee geschermd werd via schermgevechten. Begonnen werd met floret, vervolgens sabel en tot slot degen. 

Na afloop konden belangstellenden proeven hoe het schermen nou in de praktijk was. Na iedere keer een korte uitleg konden ze zich uitleven op de leden van Axionikos die daarbij ook wat begeleiding gaven. Het moet gezegd worden, er zaten mensen tussen die het schermen al vrij snel onder de knie hadden, wie weet dat ze zich wat meer in het schermen willen gaan verdiepen. 

In ieder geval konden we terug kijken op een leuke middag en hebben we de schermsport weer onder de aandacht mogen brengen van een wat breder publiek.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 Premiere Floris

Floris en Axionikos, een leuke combinatie 

Floris, iedereen in Nederland heeft er wel eens over gehoord. Rutger Hauer was de hoofdrolspeler in een televisieserie die in de jaren zestig velen aan het buis gekluisterd hield. In deze tijd komen veel oude series weer terug, hetzij als herhaling op televisie hetzij als film, zo ook Floris. 

Uiteraard wordt een film altijd met veel tromgeroffel bekend gemaakt, waarbij de premiere van een film natuurlijk het geschikte moment is om veel bekendheid te geven aan de film. Bij de film Floris waren er meerdere premieres, de nationale premiere in Amsterdam maar ook een premiere in Heerlen gelegen in het zuiden van het land. Men is er nog niet achter hoe de premiere in Heerlen gezien moet worden maar er was meer show als wat normaal is bij het uitkomen van een film. 

Voor de premiere in Heerlen werd schermvereniging Axionikos benaderd om een aantal schermgevechten te doen bij het begin van de film. Immers in de film komen ook meerdere schermgevechten voor zodat het leuk is om zoiets live te brengen voor het aanwezige publiek waaronder een gedeelte van de cast van de film. Gelukkig heeft maitre Banser van Axionikos vroeger ook schermles gegeven aan een toneelschool zodat hij verschillende leden van de schermclub de beginselen van het toneelschermen kon bijbrengen. 

Zo werd door de leden verschillende avonden geoefend op het toneelschermen. En hoewel schermers laatdunkend doen over toneelschermen is het in de praktijk toch best wel lastig. Immers men moet zonder masker of beschermende kleding spelen, meerdere minuten achter elkaar schermen terwijl in het echt een sessie afgelopen is als je de tegenstander geraakt hebt en afwijkend is ook dat je grote bewegingen moet maken terwijl je in de praktijk juist kleine bewegingen maakt. Verder moet het allemaal ook een beetje show krijgen zodat iets wat op het eerste gezicht niet zo moeilijk lijkt, achteraf best wel lastig is. 

Leuk was dat gaandeweg de organisatie, ook de jeugd van de schermvereniging een rol kreeg bij de filmpremiere. Zij mochten de aanwezige castleden begeleiden over de rode loper daarbij gekleed in een ridderpak. Welke jongen of meisje zou zoiets niet graag willen doen. Lastig is alleen dat ze zelf dan geen handtekening mogen vragen terwijl sommige dat maar al te graag wilden doen. Maar wil je in de schijnwerpers staan, zul je offers moeten brengen.   

Voor de schermers zelf kwam op de avond zelf nog een verrassing. We wisten dat we niet veel ruimte zouden krijgen, maar bij het willen beginnen met de oefeningen in de zaal bleek, dat men een apart verhoogd podium gebouwd had. Het geheel werd daardoor niet alleen kleiner maar ook was het lastig omdat je niet wist wanneer het podium ophield zodat er een kans bestond dat je eraf kon vallen. Met behulp van plakband en door het aangeven van de opponent wist degene die achteruit moest schermen wanneer het podium afliep zodat tijdig gestopt kon worden. Het zou anders een avond kunnen worden die veel negatieve aandacht zou krijgen door opgelopen blessures van de schermers. 

Rond half negen ’s avonds uur was het zover, onder allerlei geschreeuw renden de schermers de zaal in en zorgden op het podium voor een paar flitsende schermgevechten. Het publiek had dit natuurlijk niet verwacht en was dan ook verrast door het gebeuren. Hoewel het een kort optreden was, waren de toeschouwers wel onder de indruk van de gevechten. De gevechten eindigden allen met een schijndood waarbij de een wat meer emotie erin legde als de ander. 

Na afloop van de gevechten was het tijd om het publiek de aanwezige castleden te presenteren. Ook hierbij waren de leden van Axionikos nadrukkelijk aanwezig doordat zij de achtergrond vormden van het geheel.   

Uiteraard is de film het belangrijkste deel van de avond. Hierbij konden de leden van Axionikos op uitnodiging van de organisatie ook aanwezig zijn. Na afloop van de film werden de belangrijkste personen van de film, te weten de hoofdrolspelers Daan Schuurmans en Michiel Huisman, de regisseur, producent en cameraman naar voren gehaald om verschillende vragen te beantwoorden.  

Na deze interviews was het de beurt aan Maud. Zij zorgde voor een concert omdat zij ook de titelsong van de film zong. Zij kreeg zowel de hoofdrolspeler Michiel als het publiek in beweging en zorgde aldus voor een leuke act op de avond. Tot slot werden cast, Maud en de leden van Axionikos naar voren gehaald en bedankt voor hun medewerking aan deze speciale avond.
 

De leden van Axionikos gingen huiswaarts met een leuke ervaring rijker.
Axionikos | Ook op Facebook!