Materiaal Informatie

Omdat er bij schermen wapens worden gebruikt, is bescherming noodzakelijk. Onze materialen en kleding moeten aan strenge regels voldoen, de regels van de FIE ook wel de Federation Internationale d'Escrime. De vesten en broeken zijn dan ook allemaal gemaakt van speciale zeer dicht geweven kunststoffen en vaak zit er ook kevlar in verwerkt. Kevlar wordt ook gebruikt voor kogelwerende vesten. De nieuwe scherm uitrustingen bevatten i.p.v. Kevlar, Dyneema waardoor de dichtheid van de kleding nog beter is geworden. Door het gebruik van deze materialen komt een ongeluk met wapens nagenoeg nooit voor.

Materiaal eisen

Op de pagina's van de KNAS en de FIE worden met regelmaat updates gedaan aan de wedstrijdeisen van de gebruikte materialen. Wij volgen deze normen ook tijdens de trainingen. Zo kennen we bijvoorbeeld het verschil tussen 350N en 800N in de kleding. 350N is de norm voor kleding die gedragen wordt tijdens trainingen of door kinderen t/m 11 jaar, daardoor adviseren wij om bij de aanschaf de keuze te maken voor de 800N omdat dit de norm is die tijdens wedstrijden wordt gevraagd. Dat geldt dus ook voor het verschil in de Newton getallen voor de schermmaskers, waar we adviseren om voor een 1600N te gaan.

Let op! :

Voor er over wordt gegaan tot aanschaf adviseren wij om hierover eerst informatie vooraf in te winnen bij de maÓtre en schermers die al geruime tijd lid zijn. De keuze van uitrusting hangt af van of je recreatief schermt en wat voor wapen(s) je gaat beoefenen.

Binnen onze club hanteren we de volgende volgorde van aanschaf;

 1. Binnen drie maanden na lidmaatschap zorg je voor een eigen wapen en een handschoen.
  Het handigste is om meteen te kiezen voor een elektrisch wapen omdat je dan later geen extra wapen meer hoeft aan te schaffen.  (Mechanische wapens zijn niet om te bouwen naar elektrisch). Voor de eisen lees verder in de tekst.
 2. Binnen het jaar na lidmaatschap zorg je voor eigen vest en masker. Je kunt nu trainen met eigen materiaal.
 3. De volgende stap is een broek en ondervest. Je kunt nu meedoen met vriendschappelijke wedstrijden.
 4. Met elektrisch materiaal kun je meedoen met alle wedstrijden. We gebruiken elektrisch materiaal ook in de trainingen. Dat maakt het schermen nog veel leuker.


Naast de genoemde volgorde zijn er ook nog;

 • andere wapens zoals de degen en sabel
 • borstbeschermer (kunststof plaat)
 • softlayer borstprotectie (alleen verplicht voor floret)
 • schermsokken
 • eventueel een speciale wapentas/schermsporttas

Indien je ervoor kiest om elektrisch te gaan schermen zijn aanvullende spullen nodig:

 • keelflap voor masker voor floret (of een floretmasker), voor sabel een sabelmasker
 • een elektrisch geleidend vest (vest met mouwen voor sabel)
 • fil de corps voor floret/sabel
 • fil de tete voor floret/sabel
 • fil de corps voor degen
 • een manchet of sabelhandschoen
 • een elektrisch of mechanisch omgebouwd wapen

Tip: koop meteen een masker dat je kunt gebruiken voor het elektrisch schermen. Sabelmaskers zijn duidelijk anders, floret maskers zijn uitgevoerd met een lapje geleidend materiaal op de keelflap.

 • Op de training hoef je geen FIE gekeurde klingen te gebruiken. (Wedstrijden wel).
 • Wapens maat (0) zijn kleine wapens, met een kling lengte van 77cm. Deze worden gebruikt t/m de Benjamins.

LeeftijdscategorieŽn

De leeftijd die je hebt op 1 augustus in het betreffende schermseizoen bepaald in welke categorie je valt.

Kuikens
-10 jaar
Benjamins 11 - 12 jaar
Pupillen 13 - 14 jaar
Junioren 
18 - 20 jaar
Senioren 21 - 39 jaar
Veteranen
40+

Matriaal onderhoud

Het volgende stuk tekst zijn adviezen, waaraan geen rechten kunnen worden verbonden, voor de exacte informatie van de fabrikant kunt u de website van de fabrikant zelf raadplegen. Kijk daarvoor op de pagina met Links.

Schermkleding (broek, vest en ondervest) wassen op een temperatuur van max. 30 graden, zonder wasverzachter. Daarna gewoon op het wasrek laten drogen, nooit in de droger! Zorg dat sluitingen dicht zijn. Schermsokken kunnen gewoon met de normale witte was mee.

Handschoenen zijn afhankelijk van het materiaal te wassen op max. 30 graden maar er zijn exemplaren die alleen op de handwas mogen.

Maskers kunnen het beste met een natte doek worden afgenomen. Sommige maskers hebben een verwijderbare binnenzijde deze kan met de handwas gewassen worden. 

Elektrische vesten kunnen beter niet gewassen worden omdat ze dan gaan oxideren. Deze kunnen het beste direct na de training worden uitgehangen. Moet het toch echt gewassen worden, zorg dan dat het goed droogt. En gebruik een wasmiddel zonder bleekmiddelen.

Wapens kunnen indien er roest op zit geschuurd worden met een speciaal fijn korrelig schuurblokje of papiertje. Tip, doe dit net voor het seizoen start! Een maraging wapen is gecoat, schuur deze dus niet te veel. Controleer regelmatig of de schroefjes nog vastzitten en kijk naar de conditie van de draad. Let bij een mechanisch wapen op of er nog een eindknop aanwezig is en/of deze vervangen moet worden. Kun je dit niet zelf vraag het dan even op de club. Bewaar tot slot je spullen in een schone goed geventileerde ruimte. Schermkleding kan dan wel meer dan 20 jaar meegaan!     

Axionikos | Ook op Facebook!